Корпоративни адвокати за 2 дни се превръщат в имиграционни експерти, организирали

...
Корпоративни адвокати за 2 дни се превръщат в имиграционни експерти, организирали
Коментари Харесай

Кантората на шефа на СОС стана правна клиника за бежанци

Корпоративни юристи за 2 дни се превръщат в имиграционни специалисти, организирали и два рейса да вземат хора от границата. От 10 дни адвокатското сдружение “Георгиев и Колев ”, в което ръководещ съучастник е ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, работи като безвъзмездна правна клиника за бежанци, съобщава „ 24 часа “.

Още на 27 февруари - на третия ден от нахлуването в Украйна, Георгиев събрал екипа си от адвокати и ги попитал кой желае да работи като доброволец и да оказва помощ с безвъзмездни правни препоръки. Откликнали всички, само че защото сдружението не може да спре да работи, са избрани 4-ма адвокати и един доброволец - стажантка, чиято майка е украинка, които всеки ден дават безвъзмездни правни съвещания на търсещи протекция у нас.

Вече са съдействали на над 60 души.

“Искам да благодаря на екипа си и на моя съучастник. Моя студентка от университета също ни потърси с молба да оказва помощ и стана част от екипа ни. Мои другари и наши клиенти също оказват помощ - някои настаняват нуждаещи се, други носят електроуреди и така нататък Доброто се мултиплицира. Получи се нещо като цунами на добродеяния, което е доста вдъхновяващо. Гордея се с моя екип - това са корпоративни юристи, които за два дни се преквалифицираха в имиграционни специалисти ”, сподели Георгиев пред “24 часа ”.

Всеки в потребност може да се обърне към адвокатската фирма за съвет по какъв начин да получи бежански или филантропичен статут, на [email protected] и телефон +35924007342.

Адвокатите разгласяват сами контактите си в групите за взаимопомощ във фейсбук и наблюдават въпросите там, с цел да бъдат потребни. Дружеството работи и със сдружението “Мати Украйна ”, което също препраща разнообразни проблеми към тях.

“Георгиев и Колев ” провежда и два рейса - измежду първите български на границата сред Украйна и Румъния, откъдето са докарали у нас над 60 бягащи от войната. Всички те към този момент са настанени - при родственици, другари или доброволци. Сега Георгиев оказва помощ на една от дамите, пристигнала с двете си деца, за превод и заверка на дипломата ѝ. Тя е фармацевтка и се надява да стартира работа у нас. Настанени са в Пловдив.

Дружеството прави и безвъзмездна правна помощ за новата платформа - www.bg4ua.com, която свързва хората в потребност с доброволци. В платформата влизат хора от IТ бранша, бизнесмени, стартъпи и други

“Правната уредба не е задоволително приспособена за сходни обстановки и с цел да се помогне бързо, би трябвало да се ползва огромна еластичност, само че в същото време, без да се нарушават законите. Към нас се обръщат хора, които към момента са в Украйна, питат с какви документи могат да влязат у нас, нужна ли е виза, могат ли да преминат границата с паспорт без биометрични данни.

Друга група са деклариралите български паспорти, само че без да са ги взели и не знаят по какъв начин да го създадат. Помогнахме и на дете, чиито родители са мобилизирани, а баба му го праща само с акт за раждане да мине границата ”,разказва юрист Ванина Попова от “Георгиев и Колев ”, която дава отговор за правните съвещания.

Други проблеми са свързани с търсене на превоз до България, въпроси за настаняване и дали в случай че дойдат у нас, ще могат да работят, изяснява тя. “Затова е нужно и страната да предприеме ограничения. Трябва да има решение на Министерския съвет за въвеждане в деяние на краткотрайната протекция - да се дефинира кръг от лица, които ще имат право на този статут, кой ще го дава и така нататък В Полша да вземем за пример за една седмица съумяха да провеждат режим за преподаване на украинските деца ”, разяснява юристката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР